Najlepsza kawa – kawa z Włoch?

Najlepsza kawa – kawa z Włoch?

Skąd pochodzi najlepsza kawa? Jaki rodzaj wybrać, aby cieszyć się jej pełnym smakiem oraz aromatem? Czy najlepsza kawa to kawa z Włoch? Dziś chciałabym opowiedzieć Wam o pochodzeniu kawy i o tym, dlaczego warto wybierać konkretne gatunki oraz testować nowe smaki.

Jaką kawę wybrać, by odpowiadała naszym potrzebom?

Skąd pochodzi najlepsza kawa? Jaki rodzaj wybrać, aby cieszyć się jej pełnym smakiem oraz aromatem? Czy najlepsza kawa to kawa z Włoch? Dziś chciałabym opowiedzieć Wam o pochodzeniu kawy i o tym, dlaczego warto wybierać konkretne gatunki oraz testować nowe smaki. Zapraszam do lektury!

Wiele osób sądzi, że najlepsza kawa to kawa z Włoch – i nic w tym dziwnego. Włosi mają niezwykle silnie rozwiniętą kulturę picia kawy – jest ona wręcz uznawana za narodową tradycję. Niestety – ani robusta, ani arabika (dwie istniejące na świecie odmiany) nie rosną w słonecznej Italii, a o właściwościach kawy decydują nie tylko umiejętności pracowników najlepszych palarni zlokalizowanych we Włoszech, ale również pochodzenie kawy.

Pochodzenie kawy jest czynnikiem, który nadaje jej pewne właściwości smakowe i aromatyczne. Ogólnie rzecz biorąc, krzewy kawowe rosną w tak zwanym pasie kawowym – czyli na obszarze leżącym pomiędzy zwrotnikiem Raka i zwrotnikiem Koziorożca. Jak definiuje to ich smak? Pochodzenie kawy z obszaru Ameryki (Brazylia, Kolumbia, Meksyk, Gwatemala) gwarantuje klasyczny, wyrazisty, nieco orzechowy i czekoladowy smak. Z kolei ziarna, które wyrosły na terenie środkowej Afryki (Kenia, Etiopia) będą znacznie lżejsze w smaku od kawy z Ameryki, nieco bardziej kwaskowate (ale nie kwaśne) o owocowo-kwiatowym aromacie. Kawy z Azji są najmniej popularne, ze względu na leśno-ziemisty aromat. Mają jednak swoich zagorzałych fanów!

zbieranie kawy

Pochodzenie kawy wpływa na jej smak i aromat – najbardziej wyrazista rośnie w Ameryce, najłagodniejsza w smaku – w Afryce

Palenie kawy – proces, który nadaje ziarnom aromat

Zebranie owoców kawowca i wyłuskanie z nich drogocennych ziaren to tylko fragment drogi, którą kawa musi przejść, by zagościć w filiżankach jako napój. Zebrane i wysuszone ziarna o zielonej barwie pakowane są w jutowe worki i transportowane do palarni kawy – między innymi do Włoch. I tutaj dochodzimy do tego, z czego słyną włoskie miasta, czyli do sztuki palenia kawy. W słonecznej Italii istnieje wiele takich zakładów, prowadzonych najczęściej przez całe rodziny. Dlaczego włoska kawa uchodzi za najlepszą na świecie? Ponieważ palenie kawy ma w tym kraju długą tradycję, pielęgnowaną z pokolenia na pokolenie. To właśnie tam znajdziemy najlepszych specjalistów, posiadających ogrom wiedzy i potrafiących wyłuskać z surowych ziaren jak najwięcej smaku i aromatu.

Dlaczego włoska kawa uchodzi za najlepszą na świecie? Ponieważ tamtejsze zakłady wypalają ziarna bardzo mocno, dzięki czemu z ich zaparzenia powstaje wyraziste i niezwykle aromatyczne espresso, będące podstawą wielu innych kaw. Włosi kochają również inne wersje tego napoju – ze spienionym mlekiem, bitą śmietaną i różnymi dodatkami. Najważniejsze jest jednak to, by podstawowe espresso było mocne i wyraziste – właśnie dlatego włoska kawa uchodzi za najlepszą na świecie.

ziarna kawy, palenie kawy

Palenie kawy wydobywa z niej cały smak i aromat

Słynna włoska kawa – Lavazza

Prawdziwym prekursorem, który rozpropagował na świecie włoską kawę, stał się Luigi Lavazza. W wieku ponad 30 lat kupił mały sklep spożywczy, w którym zaczął sprzedawać różne artykuły – od oliwy aż po kawę. I to właśnie włoska kawa stała się produktem, który dał mu sławę i pozwolił zgromadzić niemałą fortunę.

W jaki sposób osiągnął tak duży sukces? Jako jeden z pierwszych Włochów zmieszał ziarna dwóch odmian kawy: arabiki i robusty. To pozwoliło mu wstrzelić się w gusta klientów. Ponadto wykonywał różnorakie mieszanki, które były przygotowywane na życzenie. Dzięki temu grono fanów jego kawy z Włoch stale się powiększało.

W 1910 roku Lavazza zapoznał z zasadami prowadzenia biznesu trzech synów, którzy później unowocześnili sposób produkcji kawy. W tym okresie kawa Lavazza była już rozpoznawalna w całym Turynie, a po 1925 roku – dotarła również poza rodzinną miejscowość, dzięki wynalezieniu hermetycznych opakowań. Później kawa z Włoch opanował również Europę, by w końcu – po 1980 roku – wejść na rynek amerykański, a także australijski.

Obecnie kawa Lavazza znana jest niemal na całym świecie, a w regularnej sprzedaży obecna w ponad 90 krajach. Ta włoska kawa sprzedawana jest w kilku rodzajach, choć najpopularniejsze z nich to Qualita Rossa oraz Qualita Oro, czyli czerwona i złota odmiana, które różnią się tym, że złota to w 100% arabika, a czerwona – to mieszanka robusty i arabiki.

kawa z Włoch, włoska kawa, Lavazza

Jaką kawę wybrać? Zacznij od tej z Włoch!

A czy Wam włoska kawa przypada do gustu? A może nie zwracacie uwagi na to, gdzie zostały wypalone jej ziarna? Dajcie znać, jaką kawę wybieracie na co dzień!

 

Inne kategorie:

legginsy we wzory rajstopy z wzorem rajstopy dziewczęce pończochy uciskowe 2 stopnia bez palców ponczochy do pasa sportowe legginsy damskie legginsy damskie wzory legginsy damskie ocieplane skarpetki w kropki podkolanówki uciskowe

Bądź z nami na bieżąco:

W czym możemy Ci pomóc?

Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń do nas. Telefony czynne od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00.

Sklep internetowy
+48 606 716 488

{{notification.content}}