Jaką kawę wybrać, by odpowiadała naszym potrzebom?
Skąd pochodzi najlepsza kawa? Jaki rodzaj wybrać, aby cieszyć się jej pełnym smakiem oraz aromatem? Czy najlepsza kawa to kawa z Włoch? Dziś chciałabym opowiedzieć Wam o pochodzeniu kawy i o tym, dlaczego warto wybierać konkretne gatunki oraz testować nowe smaki. Zapraszam do lektury!
Wiele osób sądzi, że najlepsza kawa to kawa z Włoch – i nic w tym dziwnego. Włosi mają niezwykle silnie rozwiniętą kulturę picia kawy – jest ona wręcz uznawana za narodową tradycję. Niestety – ani robusta, ani arabika (dwie istniejące na świecie odmiany) nie rosną w słonecznej Italii, a o właściwościach kawy decydują nie tylko umiejętności pracowników najlepszych palarni zlokalizowanych we Włoszech, ale również pochodzenie kawy.
Pochodzenie kawy jest czynnikiem, który nadaje jej pewne właściwości smakowe i aromatyczne. Ogólnie rzecz biorąc, krzewy kawowe rosną w tak zwanym pasie kawowym – czyli na obszarze leżącym pomiędzy zwrotnikiem Raka i zwrotnikiem Koziorożca. Jak definiuje to ich smak? Pochodzenie kawy z obszaru Ameryki (Brazylia, Kolumbia, Meksyk, Gwatemala) gwarantuje klasyczny, wyrazisty, nieco orzechowy i czekoladowy smak. Z kolei ziarna, które wyrosły na terenie środkowej Afryki (Kenia, Etiopia) będą znacznie lżejsze w smaku od kawy z Ameryki, nieco bardziej kwaskowate (ale nie kwaśne) o owocowo-kwiatowym aromacie. Kawy z Azji są najmniej popularne, ze względu na leśno-ziemisty aromat. Mają jednak swoich zagorzałych fanów!
Pochodzenie kawy wpływa na jej smak i aromat – najbardziej wyrazista rośnie w Ameryce, najłagodniejsza w smaku – w Afryce
Palenie kawy – proces, który nadaje ziarnom aromat
Zebranie owoców kawowca i wyłuskanie z nich drogocennych ziaren to tylko fragment drogi, którą kawa musi przejść, by zagościć w filiżankach jako napój. Zebrane i wysuszone ziarna o zielonej barwie pakowane są w jutowe worki i transportowane do palarni kawy – między innymi do Włoch. I tutaj dochodzimy do tego, z czego słyną włoskie miasta, czyli do sztuki palenia kawy. W słonecznej Italii istnieje wiele takich zakładów, prowadzonych najczęściej przez całe rodziny. Dlaczego włoska kawa uchodzi za najlepszą na świecie? Ponieważ palenie kawy ma w tym kraju długą tradycję, pielęgnowaną z pokolenia na pokolenie. To właśnie tam znajdziemy najlepszych specjalistów, posiadających ogrom wiedzy i potrafiących wyłuskać z surowych ziaren jak najwięcej smaku i aromatu.
Dlaczego włoska kawa uchodzi za najlepszą na świecie? Ponieważ tamtejsze zakłady wypalają ziarna bardzo mocno, dzięki czemu z ich zaparzenia powstaje wyraziste i niezwykle aromatyczne espresso, będące podstawą wielu innych kaw. Włosi kochają również inne wersje tego napoju – ze spienionym mlekiem, bitą śmietaną i różnymi dodatkami. Najważniejsze jest jednak to, by podstawowe espresso było mocne i wyraziste – właśnie dlatego włoska kawa uchodzi za najlepszą na świecie.
Palenie kawy wydobywa z niej cały smak i aromat
Słynna włoska kawa – Lavazza
Prawdziwym prekursorem, który rozpropagował na świecie włoską kawę, stał się Luigi Lavazza. W wieku ponad 30 lat kupił mały sklep spożywczy, w którym zaczął sprzedawać różne artykuły – od oliwy aż po kawę. I to właśnie włoska kawa stała się produktem, który dał mu sławę i pozwolił zgromadzić niemałą fortunę.
W jaki sposób osiągnął tak duży sukces? Jako jeden z pierwszych Włochów zmieszał ziarna dwóch odmian kawy: arabiki i robusty. To pozwoliło mu wstrzelić się w gusta klientów. Ponadto wykonywał różnorakie mieszanki, które były przygotowywane na życzenie. Dzięki temu grono fanów jego kawy z Włoch stale się powiększało.
W 1910 roku Lavazza zapoznał z zasadami prowadzenia biznesu trzech synów, którzy później unowocześnili sposób produkcji kawy. W tym okresie kawa Lavazza była już rozpoznawalna w całym Turynie, a po 1925 roku – dotarła również poza rodzinną miejscowość, dzięki wynalezieniu hermetycznych opakowań. Później kawa z Włoch opanował również Europę, by w końcu – po 1980 roku – wejść na rynek amerykański, a także australijski.
Obecnie kawa Lavazza znana jest niemal na całym świecie, a w regularnej sprzedaży obecna w ponad 90 krajach. Ta włoska kawa sprzedawana jest w kilku rodzajach, choć najpopularniejsze z nich to Qualita Rossa oraz Qualita Oro, czyli czerwona i złota odmiana, które różnią się tym, że złota to w 100% arabika, a czerwona – to mieszanka robusty i arabiki.
Jaką kawę wybrać? Zacznij od tej z Włoch!
A czy Wam włoska kawa przypada do gustu? A może nie zwracacie uwagi na to, gdzie zostały wypalone jej ziarna? Dajcie znać, jaką kawę wybieracie na co dzień!
Inne kategorie:
legginsy we wzory rajstopy z wzorem rajstopy dziewczęce pończochy uciskowe 2 stopnia bez palców ponczochy do pasa sportowe legginsy damskie legginsy damskie wzory legginsy damskie ocieplane skarpetki w kropki podkolanówki uciskowe