🌺Wiosna z darmową dostawą! Dla koszy na min. 99 zł do punktów DPD

Prawdziwie włoski makaron

Prawdziwie włoski makaron

Moja fascynacja kuchnią włoską wynika głównie z tego, że Włosi z połączenia kilku prostych, ale świetnej jakości składników, potrafią wyczarować prawdziwe arcydzieła sztuki kulinarnej. Jednym z nich jest... spaghetti aglio olio e peperoncino!

Przepis na włoskie spaghetti aglio olio e peperoncino

Z czego słynie kuchnia włoska? Z regionalnych, świeżych produkktów, z wysokiej jakości oliwy, pysznych owoców morza, dodatku warzyw (a szczególnie pomidorów) oraz… z prostoty! Moja fascynacja kuchnią włoską wynika głównie z tego, że Włosi z połączenia kilku prostych, ale świetnej jakości składników, potrafią wyczarować prawdziwe arcydzieła sztuki kulinarnej. Jednym z nich jest… spaghetti aglio olio e peperoncino!

Dziś chciałabym pokazać Wam, że spaghetti aglio olio, ze względu na swoją prostotę, sprawdzi się jako idealne danie na randkę, na spotkanie z przyjaciółmi czy jako potrawa przygotowywana podczas niezapowiedzianej kolacji. Robi się je dosłownie w 12-20 minut, a jego smak to niepowtarzalne połączenie prawdziwie włoskich składników! Co musicie przygotować, by wyczarować włoski makaron w kilka chwil?

Składniki potrzebne do spaghetti aglio olio e peperoncino

(porcja dla 4 osób)

400 gramów makaronu
8 ząbków czosnku
1 mała papryczka chili
8 łyżek oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki 

Spaghetti aglio olio e peperocino

Spaghetti aglio olio e peperocino – idealne danie na randkę

Przygotowanie spaghetti aglio olio:

Obierz czosnek i pokrój go w cienkie plasterki (nie przeciskaj przez praskę!).

Rozetnij papryczkę chili (koniecznie rób to w rękawiczkach), pozbądź się pestek i białej błonki, a następnie pokrój papryczke w cienkie paseczki.

Ugotuj makaron al dente (około 8 minut w we wrzącej i dość mocno osolonej wodzie). Odcedź makaron i pozostaw pół szklanki wody z gotowania.

Na patelnię wlej oliwę. Gdy będzie już gorąca, wsyp czosnek i smaż go około 4 minuty, aż lekko zbrązowieje. Następnie dodaj papryczkę i smaż jeszcze przez 2 minuty.

Wlej na patelnię pół szklanki wody pozostawionej z gotowania makaronu, a następnie dodaj ugotowany makaron oraz posiekaną pietruszkę. Wymieszaj wszystkie składniki bardzo dokładnie i – w razie potrzeby – dopraw solą.

I już – spaghetti aglio olio gotowe! Włoski makaron możesz podawać w takiej formie lub wzbogacić go o owoce morza – przyrządzone na maśle krewetki czy ośmiornicę, ugotowane raki lub omułki. Smacznego!

Spaghetti aglio olio z dodatkiem ośmiornicy

Spaghetti aglio olio z dodatkiem ośmiornicy – kwintesencja kuchni włoskiej!

 

A Ty? Jakie przepisy na włoski makaron lubisz najbardziej? A może wolisz robić inne danie na randkę czy spotkanie z repertuaru kuchni włoskiej? Podziel się swoim ulubionym przepisem w komentarzu!

Inne kategorie:

sportowe legginsy damskie najlepsza bielizna modelująca skarpetki stopki męskie leginsy dla dziewczynki wełniane skarpety rajstopy cieliste grube skarpetki stopki skarpety damskie zimowe legginsy z koronką rajstopy klasyczne w groszki

Bądź z nami na bieżąco:

W czym możemy Ci pomóc?

Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń do nas. Telefony czynne od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00.

Sklep internetowy
+48 606 716 488

{{notification.content}}