Przepis na włoskie spaghetti aglio olio e peperoncino
Z czego słynie kuchnia włoska? Z regionalnych, świeżych produkktów, z wysokiej jakości oliwy, pysznych owoców morza, dodatku warzyw (a szczególnie pomidorów) oraz… z prostoty! Moja fascynacja kuchnią włoską wynika głównie z tego, że Włosi z połączenia kilku prostych, ale świetnej jakości składników, potrafią wyczarować prawdziwe arcydzieła sztuki kulinarnej. Jednym z nich jest… spaghetti aglio olio e peperoncino!
Dziś chciałabym pokazać Wam, że spaghetti aglio olio, ze względu na swoją prostotę, sprawdzi się jako idealne danie na randkę, na spotkanie z przyjaciółmi czy jako potrawa przygotowywana podczas niezapowiedzianej kolacji. Robi się je dosłownie w 12-20 minut, a jego smak to niepowtarzalne połączenie prawdziwie włoskich składników! Co musicie przygotować, by wyczarować włoski makaron w kilka chwil?
Składniki potrzebne do spaghetti aglio olio e peperoncino
(porcja dla 4 osób)
400 gramów makaronu
8 ząbków czosnku
1 mała papryczka chili
8 łyżek oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
Spaghetti aglio olio e peperocino – idealne danie na randkę
Przygotowanie spaghetti aglio olio:
Obierz czosnek i pokrój go w cienkie plasterki (nie przeciskaj przez praskę!).
Rozetnij papryczkę chili (koniecznie rób to w rękawiczkach), pozbądź się pestek i białej błonki, a następnie pokrój papryczke w cienkie paseczki.
Ugotuj makaron al dente (około 8 minut w we wrzącej i dość mocno osolonej wodzie). Odcedź makaron i pozostaw pół szklanki wody z gotowania.
Na patelnię wlej oliwę. Gdy będzie już gorąca, wsyp czosnek i smaż go około 4 minuty, aż lekko zbrązowieje. Następnie dodaj papryczkę i smaż jeszcze przez 2 minuty.
Wlej na patelnię pół szklanki wody pozostawionej z gotowania makaronu, a następnie dodaj ugotowany makaron oraz posiekaną pietruszkę. Wymieszaj wszystkie składniki bardzo dokładnie i – w razie potrzeby – dopraw solą.
I już – spaghetti aglio olio gotowe! Włoski makaron możesz podawać w takiej formie lub wzbogacić go o owoce morza – przyrządzone na maśle krewetki czy ośmiornicę, ugotowane raki lub omułki. Smacznego!
Spaghetti aglio olio z dodatkiem ośmiornicy – kwintesencja kuchni włoskiej!
A Ty? Jakie przepisy na włoski makaron lubisz najbardziej? A może wolisz robić inne danie na randkę czy spotkanie z repertuaru kuchni włoskiej? Podziel się swoim ulubionym przepisem w komentarzu!
Inne kategorie:
sportowe legginsy damskie najlepsza bielizna modelująca skarpetki stopki męskie leginsy dla dziewczynki wełniane skarpety rajstopy cieliste grube skarpetki stopki skarpety damskie zimowe legginsy z koronką rajstopy klasyczne w groszki